Wat is cache?

Cache is een computergeheugen waarin tijdelijk veelgebruikte gegevens worden opgeslagen om zo vervolgens sneller websites voor je te laden.

Wanneer je op internet verschillende sites bezoekt, slaat de internetbrowser de inhoud en gegevens op in een tijdelijke opslag. Deze tijdelijke opslag wordt “cache” genoemd. Het worden ook wel de tijdelijke internet bestanden genoemd.

Het kan wel eens voorkomen dat je nog een oude pagina ziet van een website die er eigenlijk niet meer moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan stukken tekst, afbeeldingen of video’s. Dan is de oorzaak vaak de internetbrowser Cache.

De internetbrowser haalt dan de pagina uit de Cache op de computer en toont dus de oude versie van de website. Door alle cache bestanden te wissen zal de website de nieuwste versie van de server ophalen zodat je weer actuele informatie te zien krijgt op de computer.

Een browser is een programma dat het mogelijk maakt om websites op internet te bezoeken. Een browser staat ook wel bekend als een internetbrowser. De meeste gebruikte browsers zijn Goolge Crome, Microsoft Edge, Internet Explorer, Safari (Apple) en (Mozilla) Firefox.

In onderstaande internetbrowser(s) staat beschreven hoe je het cachegeheugen handig en makkelijk kunt wissen.

Open de Google Crome browser.

Klik op de Drie puntjes rechts bovenin de menubalk.

Klik op Instellingen.

Klik onderaan de pagina op Geavanceerd.

Ga naar het kopje Privacy en beveiliging en klik op Browsegegevens wissen.

Selecteer de Periode die jij wilt verwijderen.

Klik daarna op de knop Browsegegevens wissen en je hebt jouw cache geleegd.

Om er zeker van te zijn dat jouw caches geleegd zijn kun je de browser afsluiten en opnieuw openen.

Open de Safari browser.

Voer onderstaande handelingen eerst uit als Ontwikkel niet in je menubalk staat:

(Klik op Safari > Klik op Voorkeuren > Klik op Geavanceerd > Vink Toon Ontwikkel-menu in menubalk aan).

Klik in de menu balk op Ontwikkel.

En klik vervolgens op Leeg caches.

Om er zeker van te zijn dat jouw caches geleegd zijn kun je de browser afsluiten en opnieuw openen.

Open de Mozilla Firefox browser.

Klik rechts bovenin op het menu icoontje en vervolgens op Opties.

Klik op Privacy & beveiliging.

Ga naar websitegegevens en klik op Verwijder je browsegeschiedenis.

Om er zeker van te zijn dat jouw caches geleegd zijn kun je de browser afsluiten en opnieuw openen.

Open Microsoft Edge in de browser.

Klik rechts boven in op de Drie puntjes.

Klik op Instellingen.

Ga naar Browsergegevens wissen.

Klik op Kies wat u wilt wissen.

Vink de Gegevens en bestanden in de cache aan.

Klik op Wissen.

Om er zeker van te zijn dat jouw caches geleegd zijn kun je de browser afsluiten en opnieuw openen.

Wil je meer kennis opdoen?
Kom je er niet helemaal uit?